Ξεκινά η χορήγηση επιταγών κατάρτισης σε 36.664 ανέργους

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης

Ξεκινά τη Δευτέρα 2 Ιουλίου η χορήγηση των επιταγών κατάρτισης (training vouchers) για την κατάρτιση και την πιστοποίηση ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, που θα πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Οι ωφελούμενοι (36.664 άτομα) θα παραλάβουν επιταγή κατάρτισης οικονομικής αξίας 700 ευρώ, η οποία ενσωματώνει την αμοιβή του ΚΕΚ για τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς και για τις υπηρεσίες πιστοποίησης των γνώσεων.
Στη συνέχεια, αφού ολοκληρώσουν το πρόγραμμα κατάρτισης και κατόπιν συμμετοχής τους στη διαδικασία πιστοποίησης των δεξιοτήτων τους, δικαιούνται να λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία 500 ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα παραλάβουν αυτοπροσώπως τις επιταγές τους από το ΚΠΑ2 που είναι εγγεγραμμένοι, αφού πρώτα επιδείξουν έγγραφο πιστοποίησης της ταυτότητάς τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι λάβουν την επιταγή δεν επιτρέπεται να έχουν παρακολουθήσει το τελευταίο ημερολογιακό έτος ή να παρακολουθούν άλλο πρόγραμμα κατάρτισης, που οδηγεί σε πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων ΤΠΕ, ενώ είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης, από φορείς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/και διεθνώς και έχουν αναγνωριστεί από τον ΟΕΕΚ.
Στατιστικά συμμετοχής
Οι επιλεγέντες δικαιούχοι επιταγών κατάρτισης ανήλθαν σε 36.664 άτομα (αρχική πρόβλεψη για 18.000 ωφελούμενους), ενώ λόγω της μεγάλης συμμετοχής ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, διπλασιάστηκε ο αρχικός προϋπολογισμός από 22 εκατ. ευρώ, σε 44 εκατ. ευρώ.
Οι επιλαχόντες που αντιστοιχούν σε ποσοστό έως το 50% του αριθμού των επιλεγέντων δικαιούχων ανέρχονται σε 18.311 άτομα, ενώ οι μη επιλεγέντες με τη μοριοδότηση που έλαβαν έφτασαν τα 102.636 άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι μη αξιολογηθέντες (χωρίς μοριοδότηση) ανήλθαν σε 3.737 άτομα και κατατάχθηκαν σε αυτή την κατηγορία επειδή δεν τηρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα (μη ενεργή κάρτα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων 25/5/2012, σύμφωνα με το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ).
Οι στόχοι που αναμένεται να επιτευχθούν μέσα από την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης είναι:
  • Η κατάρτιση και η πιστοποίηση ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ, με σκοπό την αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας.
  • Η άρση του φαινομένου του "ψηφιακού χάσματος - αναλφαβητισμού" στον πληθυσμό των ωφελούμενων και η απόκτηση εκείνων των δεξιοτήτων που θα τους καταστήσουν ικανούς να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται από την ταχεία εξέλιξη των νέων ΤΠΕ, καθώς και η αποτελεσματική ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.
Εως 31 Ιουλίου
Υπενθυμίζεται πως η χορήγηση των επιταγών κατάρτισης θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου. Το μητρώο ωφελουμένων με τη μορφή των συνημμένων πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά, ανά περιφερειακή ενότητα έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο http://www.voucher.gov.gr . Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ειδική ιστοσελίδα της δράσης (www.voucher.gov.gr ), καθώς και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).
Εκπαίδευση και πιστοποίηση από OTEAcademy

H OTEAcademy, ως πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (K.E.K), συμμετέχει στη δράση κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων που εξήγγειλε ο ΟΑΕΔ σχετικά με τη χορήγηση επιταγών κατάρτισης για την πιστοποίηση ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Με την εμπειρία που διαθέτει στον τομέα της εκπαίδευσης και την ειδίκευση στον τομέα της τεχνολογίας, η ΟΤΕAcademy προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο στην εκπαίδευση των δικαιούχων, με αποκλειστικές επιπλέον παροχές που προσφέρουν μεγαλύτερη αξία στους ανέργους που βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης εργασίας. Εκτός από τις 100 ώρες βασικής εκπαίδευσης, η ΟΤΕAcademy προσφέρει δωρεάν στους συμμετέχοντες 20 επιπλέον ώρες εκπαίδευσης για σύνταξη βιογραφικού, προετοιμασία για την καλύτερη επιλογή εργασίας και εκπαίδευση για επιτυχή επαγγελματική συνέντευξη.
Στις σύγχρονες αίθουσες πληροφορικής της OTEAcademy, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν σε Microsoft Office 2007, ενώ μετά από εξετάσεις θα λαμβάνουν πιστοποίηση ECDL, του πλέον αναγνωρισμένου πιστοποιητικού γνώσεων Η/Υ. Η μεγάλη ποικιλία των τμημάτων που παρέχεται δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής της παρακολούθησης του προγράμματος στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων. Πληροφορίες στον δικτυακό τόπο www.oteacademy.gr ,και στο τηλ. 210-6114400.

πηγή:http://www.ethnos.gr